Dünya

Baharatlı cips can aldı: Kalp krizi geçiren genç hayatını kaybetti

17 Mayıs 2024 08:27

T24 Dış Haberler

Otopsi sonuçlarına göre, sosyal medyada baharatlı tortilla cipsi mücadelesine katılan ABD'li bir genç, çok miktarda şili biberi ekstresi tüketmekten hayatını kaybetti. Gencin aynı zamanda doğuştan kalp rahatsızlığı olduğu biliniyor. 

Worcester şehrinde yaşayan Harris Wolobah'ın ölümünün ardından yapılan açıklamada, Tıbbi Muayene Baş Ofisi'nin otopsi sonuçları gencin, "son zamanlarda yüksek kapsaisin konsantrasyonuna sahip gıda maddesinin yutulması nedeniyle" kardiyopulmoner kriz sonucu öldüğünü doğruladı. Kapsaisin, şili biberine ısısını veren bileşen olarak açıklandı. 

Tufts Tıp Merkezi kardiyoloji şefi Dr. James Udelson'a göre, kalbin ana arterlerinden birinin bir bölümü kalp kasının yüzeyi yerine kalp kasının içinden geçtiğinde miyokard köprüsü oluşur.

Udelson, "Kalbin önemli ölçüde uyarılmasıyla, köprünün ötesindeki kasta aniden anormal kan akışı oluştu ve bu durum ciddi bir aritmiye neden olmuş olabilir. Kapsaisin ile kalp kasında bu duruma neden olan akut toksisite raporları var" diye konuştu. 

MedStar Washington Hastane Merkezi'nden kardiyolog Dr. Syed Haider, yüksek dozlarda kapsaisinin kalbin sıkışmasını artırabileceğini ve arter üzerinde ekstra baskı oluşturabileceğini belirtti.

Otopsi sonuçları, doğuştan kalp rahatsızlığının Harris'i şili biberi ekstraktının olumsuz etkilerine karşı daha savunmasız hale getirdiğini öne sürerken, Haider, altta yatan risk faktörleri olmayan kişilerin de büyük miktarlarda kapsaisin alımından dolayı ciddi kalp sorunları yaşayabileceğini söyledi.

10 dolara satılan Paqui cipsi, üzerinde "yoğun ısı ve acının intikamcı zevki" için tasarlandığını belirten bir uyarı içeren, tabut şeklinde bir kutu içinde folyoya sarılı olarak satılıyor. Uyarıda cipsin yalnızca yetişkinlerin tüketimine yönelik olduğu ve çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanması gerektiği belirtiliyor ancak uyarılara rağmen çocuklar cipsi satın alırken herhangi bir sorun yaşamıyor.

Ülkenin dört bir yanından, söz konusu cipsi yeme yarışmasına katıldıktan sonra hastalanan gençlerin raporları mahkemeye sunuldu. Bunların arasında hastaneye kaldırılan 3 Kaliforniyalı lise öğrencisi ve sağlık görevlileri tarafından hastanede tedavi edilen Minnesotalı 7 öğrenci de vardı.