Dünya

Araştırma: Ülkeler karbon emisyonlarını azaltmaya söz verirken dünyanın en büyük bankaları fosil yakıt endüstrisini fonluyor

ABD bankaları, 2023 yılında sağlanan toplam 705 milyar doların yüzde 30'una katkıda bulunarak fosil yakıt endüstrisinin en büyük finansörleri oldu

13 Mayıs 2024 09:42

T24 Dış Haberler

Dünyanın en büyük bankalarının, karbon emisyonlarının sınırlandırılmasına yönelik Paris Anlaşması'nın imzalanmasından bu yana fosil yakıt endüstrisine yaklaşık 7 milyon dolar fon aktardı.

2016 yılında Paris'te yapılan görüşmelerin ardından 196 ülke, karbon emisyonlarını sınırlandırmak için anlaşma imzalamıştı. O zamandan bu yana pek çok ülke karbon emisyonlarını azaltma sözü verdi, ancak son araştırma bankların petrol, gaz ve kömür şirketlerine para aktarmaya devam ettiğini ve bu şirketlerin de bu paraları faaliyetlerini genişletmek için kullandığını gösteriyor.

Bu yıl 15'inci baskısı yapılan İklim Kaosu'nda Bankacılık raporu için araştırmacılar, dünyanın en büyük 60 bankasının 4 bin 200'den fazla fosil yakıt firmasına ve Amazon ve Kuzey Kutbu'nun bozulmasına neden olan şirketlere verdiği kredileri analiz etti.

ABD bankaları en büyük finansör

Bu bankaların petrol, kömür ve gaz şirketlerine 6,9 milyar dolar finansman sağladığı ve bunun neredeyse yarısının (3,3 milyar dolar) fosil yakıtların genişletilmesine gittiği tespit edildi. Rapora göre, birçok büyük bankanın Net Sıfır Bankacılık İttifakı'nın bir parçası olarak emisyonları azaltmaya yönelik çalışma sözü vermesinden iki yıl sonra, 2023'te bile fosil yakıt şirketlerine yönelik banka finansmanı 705 milyar dolardı ve bunun 347 milyar doları genişlemeye gitti.

Rapora göre ABD bankaları, 2023 yılında sağlanan toplam 705 milyar doların yüzde 30'una katkıda bulunarak fosil yakıt endüstrisinin en büyük finansörleri oldu.

JP Morgan Chase, 2023 yılında fosil yakıt şirketlerine 40,8 milyar dolar sağlayarak dünyadaki bankalar arasında en fazla parayı veren banka olurken, Bank of America üçüncü sırada yer aldı. Dünyanın en büyük ikinci fosil yakıt finansörüyse 37,1 milyar dolar sağlayan Japon bankası Mizuho oldu.

Avrupa'nın en büyük finansörü Barclays

Londra merkezli Barclays 24.2 milyar dolarla Avrupa'nın en büyük fosil yakıt finansörü olurken, onu 14.5 milyar dolarla İspanyol Santander ve 13.4 milyar dolarla Alman Deutsche Bank izledi.

Rapora göre, genel olarak, Avrupa bankaları 2023 yılında toplam fosil yakıt finansmanının dörtte birinden biraz fazlasını sağladı.

Çalışmayı kaleme alan Yerli Çevre Ağı'nın İcra Direktörü Tom BK Goldtooth, "Fosil yakıt finansörleri ve yatırımcıları iklim krizinin ateşini yakmaya devam ediyor" dedi ve şöyle devam etti: 

"Fosil yakıt endüstrisi ve bankacılık kurumlarının yanlış çözümlere yaptığı yatırımlar, nesiller boyu süren sömürgecilikle birleştiğinde, Dünya Ana üzerinde yaşayan tüm akrabalar ve insanlık için yaşanmaz koşullar yaratıyor. Yerli halklar olarak iklim felaketinin ön saflarında yer almaya devam ediyoruz ve fosil yakıt endüstrisi, çıkarımlarını sürdürmek için topraklarımızı ve bölgelerimizi kurban bölgeleri olarak hedef alıyor. Kapitalizm ve onun çıkarıma dayalı ekonomisi, Toprak Anamıza karşı sadece daha fazla zarar ve yıkımı sürdürecektir ve buna bir son verilmelidir.