Gündem

Ankara Onur Yürüyüşü'ne polis şiddeti bilirkişi raporunda

Fotoğraf: Aslı Alpar

13 Mayıs 2024 15:34

Ankara'da gerçekleştirilmek istenen 2. Onur Yürüyüşü sırasında gözaltına alınan 42 aktivist hakkındaki dava devam ederken, bilirkişi raporu polis şiddetini ortaya koydu. Temmuz 2022'de Kuğulu Park ve çevresinde düzenlenen yürüyüş sırasında yaşanan olaylar sırasında, polis memurlarının aktivistlere fiziksel şiddet uyguladığı ve biber gazı kullandığı tespit edildi.

Bilirkişi raporuna göre, sivil ve resmi polis memurlarının eylemcilere tokat ve tekme attığı, yakın mesafeden biber gazı sıktığı görüldü. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nden (MLSA) Hayri Demir'in haberine göre, olaylar sırasında bir polis amirinin ve çevredekilerin sert müdahalelere karşı uyarıda bulunduğu belirtildi. Raporda, polis amirinin "sakin, sakin" diye bağırdığı ve polis memurlarını sakinleştirmeye çalıştığı kaydedildi.

42 kişi, LGBTİ+ karşıtı grupların tehditleri altında ve polisin ablukası altında düzenlenen yürüyüşte gözaltına alınmıştı. Yargılanan aktivistler, "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet" suçlamasıyla karşı karşıya kalmış, olaylarla ilgili ilk bilirkişi raporuna avukatlar tarafından "tarafsız inceleme yapılmadığı" gerekçesiyle itiraz edilmişti. Yargılama sürecinde ikinci bir bilirkişi raporu talep edilmişti. Bu raporla birlikte, polis şiddetinin resmi olarak belgelenmesi, davanın seyrini değiştirebilecek önemli bir gelişme olarak değerlendiriliyor.