Dünya Basınında Bugün

ABD'nin en çok okunan muhafazakâr yayınından "Harvard düştü" manşeti; Hamas, "İsrail'in ateşkes önerisinde sorun yok" dedi | Dünya Basınında Bugün

29 Nisan 2024 10:09

T24 Dış Haberler

İçişleri Bakanlığı bugün, Ruanda'ya sınır dışı edilmelerine hazırlık amacıyla, beklenenden haftalar önce, Britanya genelinde sığınmacıları gözaltına almak için büyük bir operasyon başlatacak. Britanya'da yan yana yataklara yatırılan kadın ve erkek sayısının son on yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, karma cinsiyetli hastane koğuşlarının kullanımı "tavan yaptı". Hamas, İsrail'in Gazze Şeridi'nde yaklaşık yedi ay süren savaşın ardından uzun süredir aranan ateşkes ve rehine serbest bırakma anlaşmasına ilişkin son teklifini inceledikten sonra "önemli bir sorun" olmadığını söyledi. New York Times'ın aktardığına göre İsrailli yetkililer, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin üst düzey hükümet yetkilileri hakkında tutuklama kararı çıkaracağını düşünüyor. ABD'nin çok okunan muhafazakar yayınlarından New York Post, ABD üniversitelerinde yapılan Filistin yanlısı eylemlere karşı yayın yapmaya devam ediyor. Harvard Üniversitesi'ndeki protestolar nedeniyle "Harvard düştü" başlığını atan gazete, okulda ABD bayrağı olması gereken yere öğrencilerin Filistin bayrağı taktığını ifade etti. Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin ekibi için videolar yaptığı gerekçesiyle bir gazeteci daha tutuklandı.

29 Nisan 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | İçişleri Bakanlığı, Britanya'daki sığınmacıları gözaltına almak için büyük operasyon başlatacak

Guardian'ın haberine göre, İçişleri Bakanlığı bugün, Ruanda'ya sınır dışı edilmelerine hazırlık amacıyla, beklenenden haftalar önce, Britanya genelinde sığınmacıları gözaltına almak için büyük bir operasyon başlatacak.

Yetkililer, göçmenlik bürolarındaki rutin toplantılara ya da kefalet randevularına gelen mültecileri tutmayı planlıyor ve ayrıca iki haftalık sürpriz bir tatbikatla ülke çapında insanları toplayacak.


The Independent | Kadınlar neden hala hastanelerde erkeklerin yanında uyumak zorunda bırakılıyor?

Britanya'da yan yana yataklara yatırılan kadın ve erkek sayısının son on yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından, karma cinsiyetli hastane koğuşlarının kullanımı "tavan yaptı".

Hükümet tarafından 2010 yılında yasaklanmasına rağmen, NHS İngiltere rakamları sadece Şubat ayında kuralların yaklaşık 5000 kez ihlal edildiğini gösteriyor.

NHS'nin karma koğuşların kullanımına karşı katı kuralları sadece bir yıl içinde 44.000 kez ihlal edildi ve hastalar aşağılanma ve saldırıya maruz kaldı - hemşireler olaylardaki büyük artışın "buzdağının görünen kısmı" olduğunu söylüyor.


New York Times | İsrail, Lahey'den gelecek tutuklama kararlarına hazırlanıyor

New York Times'ın aktardığına göre İsrailli yetkililer, Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin üst düzey hükümet yetkilileri hakkında tutuklama kararı çıkaracağını düşünüyor. Gazeteye konuşan beş İsrailli ve yabancı kaynak, Gazze'ye yardımın girmesinin önlenmesi ve ağır saldırılar nedeniyle ceza kararı alınmasını beklediklerini iletti. Kaynaklar, Hamas'ın üst düzey yetkilileri hakkında da tutuklama kararı bekliyor. 


New York Post | Harvard düştü

ABD'nin çok okunan muhafazakar yayınlarından New York Post, ABD üniversitelerinde yapılan Filistin yanlısı eylemlere karşı yayın yapmaya devam ediyor. Harvard Üniversitesi'ndeki protestolar nedeniyle "Harvard düştü" başlığını atan gazete, okulda ABD bayrağı olması gereken yere öğrencilerin Filistin bayrağı taktığını ifade etti. Gazete, protestocuları "Filistin yanlısı" diye değil, "İsrail karşıtı" diye niteliyor. 


Al Arabiya | Hamas, İsrail'in ateşkes ve rehine anlaşması teklifini inceledikten sonra 'önemli bir sorun' olmadığını söyledi

Hamas, İsrail'in Gazze Şeridi'nde yaklaşık yedi ay süren savaşın ardından uzun süredir aranan ateşkes ve rehine serbest bırakma anlaşmasına ilişkin son teklifini inceledikten sonra "önemli bir sorun" olmadığını söyledi.

Üst düzey bir Hamas yetkilisi, bir Hamas heyetinin Pazartesi günü Mısır'a giderek İsrail'in karşı önerisine grubun yanıtını ileteceğini açıkladı. 

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, "İsrail'in yeni engelleri olmadığı sürece atmosfer olumlu" dedi.

Yetkili, "Hamas tarafından önerinin içeriğine ilişkin sunulan gözlem ve sorularda önemli bir sorun yok" diye ekledi.


Moscow Times | Ajans: Rusya, ölen muhalif Navalni'nin ekibi için yaptığı videolar sebebiyle gazeteciyi tutukladı

Şubat ayında ölen Rus muhalif lider Aleksey Navalni'nin ekibi için videolar yaptığı gerekçesiyle bir gazeteci daha tutuklandı. Rusya'da bu hafta sonu Konstantin Gabov isimli bir gazetecinin aynı suçlamayla tutuklanmasının ardından bu sefer Sergey Karelin tutuklandı.