Dünya Basınında Bugün

ABD kampüslerindeki Filistin eylemleri, Britanya'ya da sıçrıyor; ABD'den, taraflara "Gazze'de ateşkes" baskısı | Dünya Basınında Bugün

02 Mayıs 2024 09:19

T24 Dış Haberler

İrlanda hükümeti, 100 polis memurunun sınır bölgelerinde ön saflarda göçmenlik uygulama görevlerinde yeniden görevlendirileceğini açıkladı. Filistin yanlısı gruplar, ABD kampüslerindeki eylemlerden esinlenerek Britanya'daki üniversitelerde protesto kampları kuruyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas ve İsrail'e iki mesaj birden vererek bir yandan Hamas'a ateşkes önerisini kabul etmesi için baskı yaparken diğer yandan da İsrailli liderleri Gazze'nin güneyindeki yoğun nüfuslu Refah kentine yönelik büyük bir kara harekâtını ertelemeye çağırdı. Üst düzey bir Hamas yetkilisi, Filistinli grubun, Washington'ın Doha'dan kendilerini ağırlamasını istemesinden bu yana bulundukları Katar'dan ayrılmak zorunda kalmaları halinde lider kadrosunu Ürdün'e taşımayı düşündüğünü söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı, kuvvetlerinin Ukrayna ordusunun güney operasyonel komuta merkezine bir saldırı gerçekleştirdiğini açıkladı.

The Daily Telegraph | İrlanda sınıra polis görevlendirecek

İrlanda'nın ülkeye giren göçmenleri durdurmak için sınıra polis gönderme planı dün Britanya Başbakanı Rishi Sunak ile İrlanda Başbakanı Simon Harris arasında bir tartışmaya neden oldu.

İrlanda hükümeti, bakanların Dublin'e gelen sığınmacıların yüzde 90'ının Kuzey İrlanda üzerinden geldiğini iddia etmesinin ardından 100 polis memurunun sınır bölgelerinde ön saflarda göçmenlik uygulama görevlerinde yeniden görevlendirileceğini açıkladı.


The Times | ABD'deki eylemlerin ardından İngiliz öğrenciler Gazze için oturma eylemlerine başladı

Filistin yanlısı gruplar, ABD kampüslerindeki eylemlerden esinlenerek Britanya'daki üniversitelerde protesto kampları kuruyor.

Atlantik'in diğer yakasında öğrenci eylemleri patlak verirken, dün Leeds, Bristol, Sheffield, Manchester ve Newcastle gibi Russel Group üniversitelerinde öğrenciler çadırlar kurdu ve İsrail karşıtı pankartlar astı.

Organizatörler eylemlerin, İsrail'in Gazze'deki savaşına karşı haftalarca süren ve kampüsleri bölen gösterilerin yaşandığı ABD'dekilerden esinlendiğini söyledi.


The New York Times | Antony Blinken, Hamas'a ateşkes şartlarını kabul etmesi için baskı yapıyor

Savaşın başladığı Ekim ayından bu yana bölgeye yaptığı yedinci ziyaret olan Orta Doğu gezisinin son gününde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas üzerindeki baskıyı arttırmaya çalıştı.

ABD Dışişleri Bakanı, Hamas ve İsrail'e iki mesaj birden vererek bir yandan Hamas'a ateşkes önerisini kabul etmesi için baskı yaparken diğer yandan da İsrailli liderleri Gazze'nin güneyindeki yoğun nüfuslu Refah kentine yönelik büyük bir kara harekâtını ertelemeye çağırdı.


Al Arabiya | "Hamas liderliği Katar'dan ayrılmak zorunda kalırsa Ürdün'e taşınacak"

Üst düzey bir Hamas yetkilisi, Filistinli grubun, Washington'ın Doha'dan kendilerini ağırlamasını istemesinden bu yana bulundukları Katar'dan ayrılmak zorunda kalmaları halinde lider kadrosunu Ürdün'e taşımayı düşündüğünü söyledi.

Musa Ebu Marzuk, Hamas liderlerinin Katar'dan ayrılacağı yönündeki söylentilerin şu anda asılsız olduğunu vurguladı ancak Ürdün'ün alternatif bir yer olabileceğini söyledi.

Hamas yetkilisi hafta sonu İran'ın Arapça yayın yapan El Alem haber kanalına verdiği mülakatta "Hamas'ın Katar'dan ayrılmasıyla ilgili tüm bu konuşmaların bir değeri yok, [ancak] Hamas liderliği harekete geçerse... Ürdün'e taşınırız" dedi.


The Moscow Times | Rusya, Ukrayna'nın güney komuta merkezine saldırı düzenlediğini açıkladı

Rusya Savunma Bakanlığı, kuvvetlerinin Ukrayna ordusunun güney operasyonel komuta merkezine bir saldırı gerçekleştirdiğini açıkladı.

Savunma Bakanlığı günlük brifinginde "Rus Silahlı Kuvvetleri askeri grubunun operasyonel ve taktik havacılık, füze kuvvetleri ve topçu birlikleri [Ukrayna'nın] 'Güney' operasyonel komuta merkezini vurdu" dedi.

Ukrayna'nın Güney Operasyonel Komutanlığı, yetkililerin Çarşamba günü erken saatlerde ölümcül bir Rus füze saldırısı rapor ettiği güneybatı liman kenti Odesa'da bulunuyor. Saldırıda en az üç kişi hayatını kaybetti.