Politika

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Orta Doğu turunun ilk durağı olan Riyad'da; Dışişleri Bakanı Fidan'la görüşmesi bekleniyor

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Blinken’ın çarşamba gününe dek sürecek Orta Doğu turu kapsamında Ürdün ve İsrail'i de ziyaret edeceği bildirildi

29 Nisan 2024 10:42

T24 Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Orta Doğu turunun ilk ayağı için Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a ulaştı. 

Orta Doğu turunun ilk durağı Suudi Arabistan olan Blinken’ın burada Körfez İşbirliği Konseyi Bakanlar Toplantısı ve Dünya Ekonomik Forumu'nun Küresel İşbirliği, büyüme ve kalkınma için enerji konulu özel toplantısına katılacağı belirtilmişti.

ABD Dışişleri Blinken, Riyad'da Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile de görüşmesi bekleniyor. 

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Blinken’ın çarşamba gününe dek sürecek Orta Doğu turu kapsamında Ürdün ve İsrail'i de ziyaret edeceği bildirildi.

Gazze'de rehinelerin serbest bırakılması ve ateşkesin sağlanmasına dönük çabaları ele alacağı aktarılan Blinken’ın, bölgeye ulaştırılan insani yardımlardaki artışın sürdürülmesinin öneminin altını çizeceği ifade edildi.

Netanyahu'ya baskı 

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'ın İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze'deki insani durumu iyileştirmek için bu ay talep ettiği somut adımları atması konusunda baskı yapması bekleniyor.

ABD Dışişleri açıklamasında, “Bakan ayrıca çatışmanın yayılmasını önlemenin önemini vurgulayacak ve İsrail için güvenlik garantisi olan bağımsız bir Filistin devletine giden yol da dahil olmak üzere bölgede kalıcı barış ve güvenliğin sağlanmasına yönelik devam eden çabaları ele alacak” ifadeleri kullanıldı.