Dünya Basınında Bugün

ABD'de kuş gribi bilmecesi, İsrail Refah'ta geri adım atmıyor, bombardımandan kaçanların korkusu | Dünya Basınında Bugün

10 Mayıs 2024 10:13

New York Times, ABD'de mandıralardaki kuş gribi salgınının düşünüldüğünden daha erken başladığı ve daha yaygın olduğuna dair işaretler olduğunu ifade etti. Birleşmiş Milletler yetkilileri, İsrail'in bombardımanını yoğunlaştırmasının ardından 100 binden fazla kişinin Refah'tan kaçtığını ve bunun Gazze'de aylardır yaşanan en büyük nüfus hareketi olduğunu söyledi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Refah'a saldırmaları durumunda ABD'nin silah yardımlarını kısıtlama tehdidi karşısında ülkesinin gerekirse tek başına ayakta kalacağını ve "tırnaklarıyla savaşacağını" belirtti. 

10 Mayıs 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Guardian | Refah bombardımanından kaçan 100 bin kişi korku ve endişe içinde

Birleşmiş Milletler yetkilileri, İsrail'in bombardımanını yoğunlaştırmasının ardından 100 binden fazla kişinin Refah'tan kaçtığını ve bunun Gazze'de aylardır yaşanan en büyük nüfus hareketi olduğunu söyledi.

İnsani yardım yetkilileri, Gazze'nin en güneyindeki şehir olan Refah'tan kaçan insanların sayısını takip ediyor. Refah'ta bölgenin başka yerlerinde yerlerinden edilen 1 milyondan fazla Filistinli barınıyor. Şehirden ayrılanların sayısının artması beklenirken, yardım yetkilileri yeni yerinden edilen insanların herhangi bir hizmetten yoksun derme çatma kamplarda kalacağına dair derin endişelerini belirtti. 


New York Times | Mandıra çalışanları kuş gribi salgını riskiyle karşı karşıya

New York Times, ABD'de mandıralardaki kuş gribi salgınının düşünüldüğünden daha erken başladığı ve daha yaygın olduğuna dair işaretler olduğunu ifade etti. Gazete, federal yetkililerin salgının insanlara büyük tehlike oluşturmadığını söylemesine rağmen yaklaşık 100 bin mandıra çalışanının riskte olduğunu söyledi. Habere göre kaç mandıra çalışanının hastalandığını görmek için yaygın olarak test yapılmadı ve hiçbirine aşı yapılmadı.


The Washington Post | İsrail, ABD tehdidine rağmen işgal planından geri adım atmadı 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Refah'a saldırmaları durumunda ABD'nin silah yardımlarını kısıtlama tehdidi karşısında ülkesinin gerekirse tek başına ayakta kalacağını ve "tırnaklarıyla savaşacağını" belirtti. 

Netanyahu, perşembe günü İsrail ve Hamas delegasyonlarının Kahire'deki ateşkes müzakerelerinden ayrılmasından sonra açıklamalarda bulundu. Kahire'deki müzakereler çöktü mü yoksa ara mı verildi henüz bilinmiyor. Hamas daha önce "top tamamen İsrail'in sahasında" demiş, İsrail de Hamas'ın kabul ettiği anlaşmanın kendi taleplerini karşılamadığını ifade etmişti. 


Moscow Times | Zafer Günü konuşmasında Putin, tarihin "çarpıtılmasına" tepki gösterdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İkinci Dünya Savaşı zaferinin kutlandığı Zafer Günü töreninde Ukrayna ve Batılı müttefiklerini tarihi "çarpıtmakla" ve bölgesel çatışmalar ateşlemekle suçladı.

Kızıl Meydan'da yapılan törende Putin, "Bugün İkinci Dünya Savaşı konusunda gerçeği nasıl çarpıtmaya çalıştıklarını görüyoruz. Gerçek, koloniyal politikalarını ikiyüzlülük ve yalanlarla kurmaya alışanların işine gelmiyor" dedi. 

"Rövanşizm, tarihin çarpıtılması ve mevcut Nazi takipçilerini meşrulaştırma çabası Batılı elitlerin yeni bölgesel çatışmalar çıkarma politikasının sadece bir parçası" diyen Putin'in, sıklıkla Neo-Nazi olmakla suçladığı Kiev'deki yetkililere işaret ettiği düşünülüyor. 

Kremlin, geleneksel olarak Zafer Günü kutlamalarını ordusunun gücünü göstermek için kullanıyor. Bu sene ülkenin Ukrayna sınırına yakın Kursk ve Pskov gibi bölgelerde, güvenlik endişeleri nedeniyle kutlamalar iptal edildi.


Al Arabiya | İsrail, Biden'ın satış durdurma kararına rağmen milyarlarca dolar değerinde ABD silahı alacak

ABD'li yetkili, bu hafta yaptığı açıklamada, yönetimin İsrail'in 1 milyondan fazla sivilin sığındığı güney Gazze kenti Refah'a yönelik büyük bir saldırıda kullanabileceği silahların sevkiyatını gözden geçirdiğini ve bunun sonucunda İsrail'e bomba sevkiyatını durdurduğunu söylemişti. 

Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin en üst düzey Cumhuriyetçi üyesi Senatör Jim Risch gazetecilere verdiği demeçte, İsrail'e, sersem bombaları hassas silahlara dönüştüren ortak doğrudan saldırı mühimmatları (JDAMS) ve tank mermileri, havan topları ve zırhlı taktik araçlar da dahil olmak üzere çok çeşitli askeri teçhizat gönderileceğini söyledi.


eKathimerini | Yunanistan Başbakanı, Ankara ile daha iyi ilişkiler kurmayı hedefliyor

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Pazartesi günü Ankara'yı yapacağı ziyarette Türk-Yunan ilişkilerinde bugüne kadar atılan olumlu adımlara dikkat çekecek ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Kariye Müzesi'nin camiye dönüştürülmesinden duyduğu rahatsızlığı da dile getirecek.

eKathimerini, bu rahatsızlığın kameralar önünde mi yoksa ikili görüşme esnasında mı dile getirileceğinin bilinmediğini yazdı. Hükümet kaynakları Başbakan'ın samimi bir tartışma istediğini, Yunan tarafını rahatsız eden hususları doğrudan ifade etmek ve "bugüne kadar inşa edilen olumlu şeyleri" baltalamamak istediğini söyledi.

Bir hükümet kaynağı "Başbakan ileriye dönük adımlardan bahsedecek, ancak daha ağır bir kelime olan 'müktesebattan' bahsetmeyecek" dedi.