Gündem

Sezgin Baran Korkmaz: Benden ikinci Reza Zarrab davası çıkmaz

"2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim. Ülkemde de aynı suçtan iki kez yargılanamazsınız"

18 Mayıs 2024 21:43

ABD'deki Türk Günü yürüyüşüne katılan, kara para aklamakla suçlanan firari iş insanı Sezgin Baran Korkmaz, "Benim hakkımda ABD'de gizli yürütülen herhangi bir soruşturma yok" ifadelerini kullandı. Korkmaz, "Türkiye'den firar etmedim. Ben yurt dışındayken benim hakkımda yakalama kararı çıktı. Ben Türkiye'deyken hakkımda bir yakalama kararı ya da yurt dışı yasağı yoktu. Benden ikinci Reza Zarrab davası çıkmaz. Benim alnım ak olmazsa ben bu sokağa çıkamazdım" açıklamasında bulundu.

Korkmaz, ABD'de görüntülendi. CNN Türk Washington Temsilcisi Yunus Paksoy, o anları ve Korkmaz ile arasında geçen diyaloğu canlı yayında anlattı.

"'2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim' dedi"

Paksoy'un açıklamaları şöyle:

"Bugün arkamda biraz önce izleyicilerimizin görmüş olduğu gibi Türk Günü Yürüyüşü var. Bu gördüğünüz görüntüler en baştaydı. Görüntüsünü aldım. Sordum kendisine sizi Türkiye'de görmeyi bekliyorduk. 2 ay sonra dedi. '2 ay sonra Türkiye'ye döneceğim' dedi ve ayrıldı. Herhangi bir şekilde gizlenme, kaçma derdi yoktu. Hemen orada insanlarla muhabbet ediyordu. Direkt içindeydi kalabalığın. Kendisi burada gayet rahat dolaşıyordu. Çok keyifliydi. Ben yanına gidip sorduğumda da gülerek, kahkaha atan bir insan profili verdi."

Şendir: Türk Günü yürüyüşüne bile isteye gitmiş gibi duruyor

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Özay Şendir de, "İki ayrı yargılama ayağı var. Sezgin Baran Korkmaz bir süredir sosyal medyada konuşuyor. İddiası şu: Benim ABD devletine ödemem gereken borç var. Mahkeme bir yıl sonra biter. O dava bitmeden ABD'den yurt dışına çıkışı mümkün olmayabilir. Türkiye'den çıkışı çok olay oldu. Avustralya'da yakalandı. Hem Türkiye hem ABD iadesini istedi. ABD'de bir süre tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı. Türk Günü yürüyüşüne bile isteye gitmiş gibi duruyor" dedi.i

"Benden ikinci Reza Zarrab davası çıkmaz"

Canlı yayında konuşan Korkmaz, şunları söyledi:

"Benim hakkımda ABD'de gizli yürütülen herhangi bir soruşturma yok. Benden ikinci Reza Zarrab davası çıkmaz. Ben o memlekete yaptığım hizmeti memleketimin topraklarına ayağımı bastığımda döndüğümde anlatacağım. Benim alnım ak olmazsa ben bu sokağa çıkamazdım. Binlerce insan çalıştırdım, alnımızın akıyla hesap verdik, alnımın akıyla da memleketime döneceğim.

"Türkiye'den firar etmedim"

Türkiye'den firar etmedim. Ben yurt dışındayken benim hakkımda yakalama kararı çıktı. Ben Türkiye'deyken hakkımda bir yakalama kararı ya da yurt dışı yasağı yoktu. Benim avukatlarım 2020 Mayıs ayında Türkiye'deki mahkeme "Müvekkilim hakkındaki tutuklama kararını kaldırın, müvekkilim ülkesine gelip ifade versin" dedi. Mahkeme bunu kabul etmedi üst sınır 5 yıl olmasına rağmen.

"Ülkemde de aynı suçtan iki kez yargılanamazsınız"

Ben Avusturya'dayken Türkiye'deki MASAK raporunu baz alarak ABD hakkımda bir yakalama kararı çıktı. Avusturya'daki yakalama kararından dolayı orda 1 yıl yargılanmam devam ettikten sonra ülkeme dönmek için yapmış olduğum tüm hukuksal mücadelemden sonuç elde edilemeyince ABD'ye iadem oldu. Burada ABD'deki yargılamam bitip eğer ki karar para aklama suçlamasından jüri önünde suçsuz bulunduktan sonra ülkeme döndüğüm zaman ülkemde de aynı suçtan iki kez yargılanamazsınız."

Ne olmuştu?

Amerika'nın Utah eyaletinde de vergide sahtecilik yapmaktan ceza alan bir şirketle ilişkisi olan Sezgin Baran Korkmaz, Türkiye'de kara para aklama suçundan hakkında soruşturma sürerken 5 Aralık 2020'de yurt dışına çıktı. 2 Mayıs 2021 tarihinde hakkında açılan soruşturmalar tamamlanan Korkmaz hakkında 6 şirketi üzerinden 132 milyon dolar kara para akladığı gerekçesiyle 7 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi.

Avusturya'da yakalanan Korkmaz, ABD'ye iade edildi. Korkmaz, ABD'nin Utah eyaletinde "1 milyar dolarlık biodizel sahtekarlığına karıştığı, haksız bir şekilde vergi dairesinden teşvik olarak alınan parayı akladığı ve para transferi dolandırıcılığı yaptığı" iddialarıyla açılan davada tutuklandı.

İddianamede, Washakie Renewable Energy LLC şirketinin ortakları olan Jacob Kingston, Isaiah Kingston ve Levon Termendzhyan tarafından Plymouth, Utah'ta biodizel üretildiği beyan edilerek 1 milyar dolardan fazla vergi iadesi alındığı, Korkmaz ve iş birliği yaptığı bu kişilerin vergi dairesini dolandırarak aldıkları teşvik gelirleriyle lüks evler ve çeşitli emlaklar satın aldıkları bilgisi yer aldı.

İddianamede, 2018 yılının başlarında Jacob Kingston ve Isaiah Kingston'ı, bazı üst düzey hükümet yetkilileri aracılığıyla federal soruşturmadan aleyhlerine açılan davalarından koruyabileceğini iddia ederek 6 milyon dolar dolandırdığı belirtildi. Ayrıca Korkmaz'ın Kingston ve Termendzhyan'a karşı devam eden ceza davasında, federal ajanlara ‘yanlış beyanlarda bulunduğu, Termendzhyan tarafından kontrol edilen bir banka hesabına gönderilen yaklaşık 38 milyon dolarlık banka havalesi konusunda yetkililere yalan söylediğinin' iddialar arasında yer aldığı belirtildi.

Korkmaz 1 Ağustos 2023'te tahliye edildi.