Dünya

Granada Üniversitesi, İsrailli eğitim kurumlarıyla her türlü iş birliğini askıya aldı

Granada Üniversitesi Yönetim Konseyi, Filistinli üniversitelerle ilişkilerin yoğunlaştırılması kararını da onayladı

18 Mayıs 2024 15:44

İspanya'nın güneyindeki Endülüs'te bulunan Granada Üniversitesi (UGR), İsrail üniversiteleri ve kurumlarıyla bilimsel ve teknik alandaki iş birliğini durdurdu. Üniversiteden yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze'deki saldırıları sona erene kadar İsrailli eğitim kurumlarıyla her türlü iş birliğinin askıya alındığı duyuruldu.

AA'nın haberine göre; açıklamada, barışa, insan haklarının korunmasına ve halklar arasındaki iş birliğine olan "kesin kararlılığını" yineleyen Granada Üniversitesi, aldığı kararın üniversitenin "tüzüğü ve etik kurallarında öngörülen demokrasi, eşitlik, sosyal adalet, barış ve katılımın desteklenmesine ilişkin faaliyet ve projelere üniversite topluluğunun katılımını teşvik etme kararlılığını güçlendirdiğini" belirtti.

Verilen detaylarda özellikle öğrencilerin, öğretim ve araştırma personelinin, teknik, yönetim, idare ve hizmet personelinin İsrail üniversitelerine gelen ve giden hareketliliğinin, özellikle ikili Erasmus hareketlilik anlaşmalarının, Avrupa Birliği tarafından teşvik edilen İsrail menşeli bilimsel ve teknik iş birliklerinin askıya alındığı kaydedildi.

Üniversitenin açıklamasında ayrıca İsrail'deki Bal-Illan Üniversitesi ve Tel-Aviv Üniversitesi ile imzalanan öğretim ve yaz kursu anlaşmalarının feshedildiği, yeni anlaşmalar ve akademik iş birliği projeleri yapılmayacağı bildirildi.

Filistinli üniversitelerle ilişkiler yoğunlaştırılacak

Granada Üniversitesi Yönetim Konseyi, "Filistinli üniversitelerle ilişkilerin yoğunlaştırılması ve Filistinli öğrencilere, araştırmacılara, profesörlere ve milliyetleri ne olursa olsun katliama karşı çıktıkları için misillemeye maruz kalanlara yardım etmek ve onları ağırlamak için sahada çalışan sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yapma" kararını da onayladı.

Öte yandan, 29 Nisan'da Valencia Üniversitesi'nde başlayan ve daha sonra İspanya genelinde çok sayıda üniversiteye yayılan İsrail'e tepki, Filistin'e destek eylemleri devam ediyor. Çok sayıda öğrenci, üniversitelerinin kampüslerinde kurdukları ve Filistin bayrakları açtıkları çadırlarda sabahlarken, gün içinde de gösteriler düzenliyor.