Gündem

Eylem Tok’un yurt dışına kaçırdığı oğlunun yaptığı trafik kazasında “e-Call teknolojisi” detayı

12 Mayıs 2024 12:24

Yazar Eylem Tok’un 17 yaşındaki oğlunun, Oğuz Murat Aci’nin hayatını kaybetmesine neden olduğu kazayı yaptığı araçtaki “e -Call” teknolojisi dikkat çekti. Kazayı yapan elektrikli araçta var olan “e-Call” sistemi, herhangi bir kaza anında araç sürücüsüyle iletişime girerek en yakın hastane ve karakola bilgiler iletiyor. Gazete Duvar’dan Bahadır Özgür’ün aktardığına göre, elektronik tutanakta yer alan bilgilerde aracın markası, yakıt cinsi, yolcu sayısı yazılı, lokasyon enlem, boylam ve derece ile tam olarak işaretlenmiş ve hemen İstanbul 112 merkezine bilgiler gönderilmiş. Saat 23.15’te yaşanan kaza bu sistemle 23.20’de devletin resmi kurumuna ulaşırken, böylece olay yerine ambulansın Eylem Tok’tan sonra geldiği ortaya çıkıyor.

Ayrıca söz konusu teknoloji ile aranan 112 Acil Çağrı sisteminin kayıt altına aldığı bir de ifadeler olduğu belirtiliyor.

Bahadır Özgür, Gazete Duvar’da söz konusu sistemle ve kazayla ilgili şunları aktardı:

“Araçlarda normal zamanda aktif olmayan ama kaza anında otomatik olarak aktifleşen bir acil çağrı sistemi bulunuyor.

“Nedir bu sistem? Kaza yapıldığında sistem devreye giriyor ve saniyeler içinde merkezi Ankara’da bulunan 112 Acil Çağrı Merkezi’ne çağrı gönderiyor. Bu sistem Mart 2018 tarihi itibariyle tüm AB, Haziran 2018 itibariyle de Türkiye’de zorunlu hale geldi. Çarpma ile birlikte devreye giren sistem sayesinde araç içerisinde bulunan kişiler ile Acil Çağrı Merkezi’nde bulunan görevliler karşılıklı olarak görüşebiliyor. Çağrı alındıktan sonra hangi kentte ise oradaki (Polis -Jandarma – Ambulans – İtfaiye) görevlilerine anında bilgiler iletiliyor.

"Şimdi gelelim Eylem Tok’un oğlunun aracındaki acil çağrı sistemi kayıtlarına… Burası önemli bir delil. Ama dediğim gibi savcılık bunu soruşturma gereği bile duymamış.

“112 Acil Çağrı tutanağına göre kaza 23.15 dolayında oluyor ve acil çağrı 23.20’de devletin resmi kurumuna ulaşıyor. Elektronik tutanakta yer alan bilgilerde aracın markası Porche, yakıt cinsi elektrikli, yolcu sayısı 1+2 (şoför ve yolcu) olarak yazılı. Lokasyon enlem, boylam ve derece ile tam olarak işaretlenmiş. Aracın tahmini hızı dahi yazılı. Ve hemen İstanbul 112 merkezine bilgiler gönderilmiş. Yani Eylem Tok gelmeden çok önce ambulans ve polis ekiplerinin ulaşması mümkün.

“Bir başka önemli bilgi ise 112 Çağrı Merkezi’nin sesli kaydı. 112 Acil Çağrı Sistemi görevlisi 23.20’de hemen aracı arıyor. Yaralı olup olmadığını soruyor. O esnada Eylem Tok’un oğlu aracın dışında ve panik halde birilerini arıyor. Ses kaydına göre sürekli! Adem abi Allah belamı versin kaza yaptım. Hayatım bitti. Adem abi adam ölüyor…' dediği duyuluyor.

Eğer savcılık 112 kayıtlarının tamamını ortaya çıkarıp incelerse ve gerekli soruşturmaları yaparsa Eylem Tok ve oğlunun firarında kamu görevlilerinin ihmal ve sorumlulukları ortaya çıkacaktır."