Dünya Basınında Bugün

Dünya Basınında Bugün | "Yunanistan Başbakanı'nın Ankara ziyaretiyle ilgili beklentiler yüksek değil"

13 Mayıs 2024 10:15

T24 Dış Haberler

Yunanistan'ın önde gelen gazetelerinden Kathimerini, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis'in Ankara ziyaretinden çıkacak sonuçlarla ilgili "beklentilerin yüksek olmadığını" ifade etti. İsrail kuvvetleri pazar günü güney kenti Refah'a ilerlemeye devam ederken, Gazze'nin kuzeyinde de operasyonlar düzenledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ordusunun Ukrayna'yı topyekûn işgal girişimini başlatmasından iki yılı aşkın süre sonra en ciddi kabine değişikliklerinden birini yaparak uzun süreli müttefiki Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu görevden aldı. 

13 Mayıs 2024'te dünya basınında öne çıkan başlıklar şöyle...

The Times | Rishi Sunak: Otokratik devletler Soğuk Savaş'tan bu yana en büyük tehdidi oluşturuyor

Britanya Başbaşkanı Rishi Sunak, ülkesinin Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana otoriter devletlerin işbirliğinden kaynaklanan en tehlikeli tehditle karşı karşıya olduğunu söyledi. 

Başbakan; Çin, Rusya, Kuzey Kore ve İran gibi ülkelerin yarattığı zorluklar karşısında neredeyse "hayatın her alanının değişeceğini" söyledi. 

Sunak, hükümetin savunma harcamalarını GSYH'nin yüzde 2,5'ine çıkarma taahhüdünü vurgulamak amacıyla Britanya'nın bir "yol ayrımında" olduğunu savundu. 


The New York Times | Trump'ın sorunlarını çözen adam, onlardan biri haline geldi

Michael Cohen, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın en güvendiği isimlerden biriydi. Avukat Cohen'in sıkça Trump için rakiplerine baskı uyguladığı, "Eski Başkan'ın problemlerini çözen kişi" haline geldiği belirtiliyordu. Bu hafta ise Cohen, Trump'a açılan suç davasında tanıklık yapacak. NYT, savcıların Cohen'in Trump'ın sırlarını paylaşmasını beklediğini ifade etti. 


The Washington Post | Tekrar Gazze'den kaçmaya zorlandılar

İsrail kuvvetleri pazar günü güney kenti Refah'a ilerlemeye devam ederken, Gazze'nin kuzeyinde de operasyonlar düzenledi. 1 milyondan fazla Filistinlinin sığındığı Refah'tan insanlar yine kaçacak yer bulmak için yola çıkmak zorunda kaldı. ABD, bir kez daha Refah saldırısına karşı uyarıda bulundu. 


Moscow Times | Büyük değişiklikte Putin, Şoygu'yu değiştirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ordusunun Ukrayna'yı topyekûn işgal girişimini başlatmasından iki yılı aşkın süre sonra en ciddi kabine değişikliklerinden birini yaparak uzun süreli müttefiki Savunma Bakanı Sergey Şoygu'yu görevden aldı. 

Kremlin, pazar akşamı sürpriz bir açıklamayla Şoygu'nun yerine ekonomi konusunda uzman olan eski başbakan yardımcısı Andrey Belusov'un geçeceğini açıkladı. 

Geçen hafta yemin edip Rusya Devlet Başkanı olarak 5. dönemine başlayan Putin, Şoygu'ya ülkenin yetkili kurumlarından Güvenlik Konseyi'nin başına geçmesini teklif etti. Konseye mevcut olarak eski bir casus ve Putin'in en yakın olduğu danışmanlarından olan Nikolay Patruşev liderlik ediyor. 

Modern Rusya'nın en uzun süre güven yapan bakanı olan Şoygu, 2012'de Acil Durumlar Bakanı iken Savunma Bakanlığı'na atanmıştı. Şoygu, 2022'den bu yana Ukrayna'nın işgaline liderlik ediyor. 


Al Arabiya | ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail'in Refah'taki sivilleri korumak için 'inandırıcı bir planı' olmadığını söyledi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Pazar günü yaptığı açıklamada İsrail'in Refah'taki yaklaşık 1.4 milyon Filistinli sivili korumak için "inandırıcı bir planı" olmadığını söyledi ve İsrail saldırısının Gazze'nin güneyindeki tüm Hamas militanlarını öldüremeyerek bir isyan yaratabileceği uyarısında bulundu.

NBC'nin Meet the Press programında konuşan Blinken, "İsrail potansiyel olarak çok sayıda silahlı Hamas savaşçısının kaldığı bir isyanı devralacak ya da kaosla dolu, anarşiyle dolu ve muhtemelen Hamas tarafından yeniden doldurulacak bir boşluk bırakacak bir yörüngede ilerliyor" dedi.


eKathimerini | Başbakan yüksek beklentiler olmadan Ankara'da

Yunanistan'ın önde gelen yayın organlarından eKathimerini, "Başbakan Kiryakos Miçotakis'in Pazartesi günü Ankara'ya yapacağı ziyaret ve Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşmesi büyük beklentiler olmaksızın gerçekleşecek ve ana hedef olumlu iklimi, Ege'deki "sakin suları" ve iki taraf arasındaki açık iletişim kanallarını korumak olacak" diye yazdı. 

Gazetenin aktardığına göre; deniz alanlarının sınırlandırılması konusundaki büyük anlaşmazlığın görüşmelerin gündeminde olması beklenmiyor. Yunanistan'daki Avrupa seçimlerine bir aydan az bir süre kala, odak noktası görüşmelerin içeriğinden uzaklaşarak Miçotakis ve Erdoğan'ın, özellikle de Erdoğan'ın kamuoyuna yapacağı açıklamalara kaymış durumda.