Politika

CHP lideri Özgür Özel'den İYİ Parti'ye ziyaret

16 Mayıs 2024 12:20

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İYİ Parti Genel Başkanı Müsavat Dervişoğlu'nu ziyaret etmek için İYİ Parti Genel Merkezi'ne gitti.

Özel ve Dervişoğlu ziyaret sonrasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

"Türkiye'nin meselelerine değindik"

Dervişoğlu: 

"Evet bugün Cumhuriyet Halk Partisi'nin değerli Genel Başkanı Sayın Özgür Özel Beşinci olağanüstü kurultayımızdan sonra genel başkan seçilmem münasebetiyle partimizi ve beni ziyarete geldiler.

Öncelikle bu nazik ziyaret için kendilerine çok teşekkür ediyorum. Heyetlerimizle birlikte uzun bir görüşme gerçekleştirdik. Hemen hemen Türkiye'nin bütün meselelerine değindik ve üzerinde karşılıklı görüşlerimizi de serdettik. Ziyadesiyle istifade ettiğimi söyleyebilirim.

Sayın Genel Başkan'a da bu samimi ziyaret için sizlerin huzurunda teşekkürlerimi sunarım. Kendisiyle biz Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde grup başkan vekili olarak çalışıyorduk.

"TBMM'de, müşterek kararlar alıp verimli çalışmalara imza attık"

Orada da hep çok verimli çalışmalar yapıp çok önemli işlere imza attık. Bundan sonraki süreçte de yine görüşmelerimiz devam edecek ve Türkiye'nin menfaatine yönelik bütün doğru kararları müştereken verebilme dirayeti sergileyeceğimize olan inancı da muhafaza edeceğiz.

Siyasi kurumlar arasında, siyasi partiler arasında onların genel başkanları arasında yürütülen samimi diyaloğun ülkemizin sorunlarının çözümüne çok katkı sağlayacağı inancını taşıyorum ve bu inancı da sayın genel başkanın paylaştığını biliyorum. Aynı inancı kendisinin de taşıdığını biliyorum.

Geride bıraktığımız günlerde yapılan çalışmalarda da birbirimize karşı bir samimiyet testine ihtiyaç duymadığımızı sizlerin de bilmesini istiyorum.

"Dolayısıyla duyarlılıklarımızı muhafaza edeceğiz"

Cumhuriyet Halk Partisi ile İYİ Parti'nin geçmişe dönük birçok ortak çalışmalar gerçekleştirdiği kamuoyunun da malumudur. Ne zaman Türkiye'nin önemli bir problemi kamuoyunun gündemine gelse hayata baktığımız pencere genellikle Cumhuriyet Halk Partisi ile ve onun muhterem genel başkanıyla aynı pencere oluyor. Dolayısıyla duyarlılıklarımızı muhafaza edeceğiz.

Farklılıklarımızı muhafaza edeceğiz ve ülkemize hizmet yolculuğunu da bütün siyasi partilerle olduğu gibi Cumhuriyet Halk Partisi ile de bundan sonra sürdüreceğiz.

Bu ziyaretin çok önemli bir başlangıç ifade ettiğini söylemem çünkü söyleyemem. Çünkü biliyorsunuz biz zaten bir başlangıç arayışı içerisinde değiliz. Biz bir birliktelik arayışındayız bütün siyasi partilerle birlikte. Farklı şeyleri düşündüğümüz partilerle de diyaloğa kapattığımız bir kapı yoktur.

Diler ve umarım ki bundan sonraki süreç siyasi partilerin hem karşılıklı diyaloglarıyla hem eksiklikler varsa o eksikliklerin ikmali yolunda çalışmalarıyla devam eder. Önümüzdeki sorunların aşılması noktasında da vatandaşımıza nefes alma imkanı verebilecek bir siyasi zemini müştereken oluşturmaya gayret sarf ederiz.

Tekrar kendilerine hoş geldiniz diyorum. Nazik ziyaretleri için teşekkür ediyorum. Güzel görüşlerinden istifade ettiğimizi de buradan tekrarlıyorum" dedi.

Müsavat Dervişoğlu'ndan sonra söz alan Özgür Özel de şunları söyledi:

"Sayın Genel Başkanım çok teşekkür ediyorum. Bir kez de kameralar önünde üstlendiğiniz bu önemli görevde başarılar diliyorum. Size ve sizinle birlikte partide yönetim kademelerinde görev alan bütün arkadaşlarımıza başarılar diliyorum.

"Kesişen yollarımız var"

İYİ Parti ile Cumhuriyet Halk Partisi'nin ilişkisi İYİ Parti'nin kurulduğu günden bugüne kadar hep karşılıklı nezaket, iş birliği anlayışı içinde ilerledi. Biraz önce Sayın Genel Başkan'ın ifade ettiği gibi bizim kişisel hukukumuz da hem eskilere hem de çok başarılı bir yaşanmışlık sürecine dayanmaktadır. Seçim bölgelerimiz yan yanadır, komşuyuz İzmir'le Manisa. Manisa'da partilerinin milletvekilinin olmadığı dönemde sayın başkanla ilimizde müşterek programlar yaparak başlamıştık ortak siyasi çabalara. Sonra mecliste mevkidaş olarak grup başkan vekili olarak buluştuk. Zaman içinde aramızda gelişen diyalog karşılıklı samimiyet birbirini söylediğini birbirinin gözünden anlayacak kadar iyi bir ileri bir zemine kadar taşındı ve birbirimizde hiçbir çelişki yaşamadığımız gibi pek çok zorluğu, pek çok sıkıntıyı, pek çok olası krizi birlikte yaşanmadan aşılmasına katkı sağlamış bir geçmişimiz var. O yüzden ben sayın Dervişoğlu ile birlikte iki genel başkan olarak yeniden yollarımızın kesişmiş olmasından büyük bir memnuniyet duyuyorum.

Atatürk sevgisi ve Cumhuriyet'in kurucu değerleri

Cumhuriyet Halk Partisi'nin de İYİ Parti'nin de üyeleri, seçmenleri birbirine uzak insanlar değiller. Atatürk'ü gönülden seven, Cumhuriyet'in kuruluş değerleriyle çelişkisi olmayan, cumhuriyetin kurucu kadrolarına muhabbet besleyen seçmenlerimiz, sahada zaten bizlerin birbirine en yakın ilişkileri kurabildiğimiz seçmenler.

31 Mart seçimi arkasından Türkiye siyasetinde memnuniyetle takip ettiğimiz ve içinde bulunduğumuz bir normalleşme süreci yaşanıyor. İyi Parti ile bir normalleşme sürecine ihtiyacımız yok. çok istisnai süreçler hariç zaten olması gereken süreci olması gerektiği gibi hep birlikte yaşadık. Bundan sonra da Meclis'te temsil edilen iki siyasi parti olarak grubu bulunan iki siyasi parti olarak ilişkilerimizi en iyi düzeyde sürdüreceğiz.

"İyi diyaloğumuzu sürdüreceğiz"

Biz hep söylediğimiz bir şeyi biliyoruz: 31 Mart seçimlerinde birinci parti olduk. Ancak son genel seçimlerde ana muhalefet partisiyiz. Ana muhalefet partisi olarak ve meclise önem veren bir parti olarak, İYİ Parti ile birlikte ortak mütabakat metinlerinde ve görüşlerde buluştuğumuz meclisin güçlendirilmesi konusundaki ortak düşüncemiz karşılık bulduğu görünüyor. Bir dönem sadece bir genel başkanın milletvekili olduğu ya da iki genel başkanın milletvekili olduğu günlerden, bugün Adalet ve Kalkınma Partisi ve Saadet Partisi dışındaki tüm siyasi partilerin genel başkanları milletvekili olarak meclisteki yerlerini aldı. Milletimiz, genel başkanların milletvekili olduğu, meclisin güçlü ve kendi gündemine hakim olduğu günleri özledi. Seçim süreçlerinde ve kurultay süreçlerinde partiler milletin bu sesini duydu ve parlamentonun bu yönde evrilmiş olmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. Parlamentodaki gruplarımız arasındaki iyi diyalog bundan sonra da sürecek.

"Memleketin sorunlarını görüştük"

Bugün, memleketin birçok sorunu üzerinde durduk. Emekli maaşından asgari ücrete, atanmayan öğretmenlerin sorunlarından müfredat krizine, subay ve uzman çavuşların sorunlarından hayat pahalılığına kadar, tespit ettiğimiz ve ortak çözüm önerilerimiz olan konuları ele aldık. Halktan yana olan bu perspektifte, bugün uzun bir sohbet imkanı bulduk ve bundan sonraki süreçte de temaslarımız sürecek.

"Milletin ve halkın yararına olan her konuda birlikte olacağız"

Temel mottomuz, muhalefete muhalefet etmek değil, iktidara muhalefet etmektir. Muhalefetin bir ve bütün olduğu her yerde, iktidar üzerindeki denetim ve yaptırım gücü çok daha yüksektir. Bu, geçmişteki pratiğimizde defalarca test edildi ve başarıldı. Gruplarımızı yönettiğimiz süreçlerde, toplumun tepki gösterdiği kanun maddelerine karşı ortaklaşa gösterdiğimiz direnç ve birlikte belirlediğimiz strateji sayesinde sonuç aldık. Bundan sonra da milletin ve halkın yararına olan her konuda birlikte olacağız.

Her konuda aynı fikirde olmamız gerekmiyor. Farklı görüşlerimizi birbirimize nezaketle ifade edebiliriz. Ancak güçlü bir muhalefetin Türkiye'nin geleceğini hızla güzelleştireceğini biliyoruz ve bu konuda bir mütabakat içindeyiz.

Buradaki ev sahipliği, dostluk ve sıcak ilgi için çok memnun olduğumu ifade etmek isterim. Son olarak, İYİ Parti'nin kurucu genel başkanı Sayın Meral Akşener'e geçtiğimiz pazar günü telefonla sohbet ettiğimizi ve onun emeklerine sağlık dilediğimi belirtmek isterim. Karşılıklı olarak birbirimize ve partilerimize olan emeklerimizden dolayı kendisini saygıyla selamlıyorum. Bütün İYİ Partilileri ve iyi insanları saygıyla selamlıyor, bundan sonra da birlikte güzel çalışmalar içinde olacağımıza yürekten inanıyorum, Sayın Genel Başkanım."


TIKLAYIN - Özgür Özel’den Erdoğan’ın Muhsin Şentürk atamasına: 31 Mart’tan sonra gelişen diyalog ve normalleşme anlayışına uygun değil!