Politika

CHP'li Başarır'dan Osman Kavala açıklaması: Kapak bile kaldırılmadan verilen ret kararı utanç meselesidir

"2 tane AİHM kararı, 2 tane beraat kararı, 1 tane ağırlaştırılmış müebbet cezasıyla ilgili gerekçeli karar var, tahminen dosya 30 klasör, binlerce sayfa"

Ali Mahir Başarır (sağda)

16 Mayıs 2024 08:31

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, TBMM Genel Kurulu'nda; Osman Kavala’nın yeniden yargılama talebinin reddedilmesiyle ilgili “Bakın, 2 tane AİHM kararı, 2 tane beraat kararı, 1 tane ağırlaştırılmış müebbet cezasıyla ilgili gerekçeli karar var. Tahminen dosya 30 klasör, binlerce sayfa. Sadece kararları okusa bu heyet herhâlde iki günde okur. Demek ki bu heyet dosyanın kapağını bile kaldırmadan bu dosya hakkında ret kararı verdi; utanç meselesidir bu” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, TBMM Genel Kurulu'nda söz alarak yargı kararları ile belediyeler arasında yapılan ayrımcılığa ilişkin konuştu. 

"Kavala'nın avukatları, heyetin değiştirilmesini talep etti çünkü taraf olan bir heyetti"

"Bugün Osman Kavala hakkında yeniden yargılama kararı oy birliğiyle reddedildi. Şimdi, Osman Kavala’nın avukatları yeniden yargılama talebinde bulunurken heyetin değiştirilmesini talep etti çünkü taraf olan bir heyetti, daha adil bir heyetin geleceğini düşündüler herhâlde ancak heyet değiştikten sonra, bir gün bile dolmadan bu dosya kapatıldı ve bu talepler reddedildi. Ben buradan kamuoyuna seslenmek isterim grubum adına: Bakın, 2 tane AİHM kararı, 2 tane beraat kararı, 1 tane ağırlaştırılmış müebbet cezasıyla ilgili gerekçeli karar var. Tahminen dosya 30 klasör, binlerce sayfa. Sadece kararları okusa bu heyet herhâlde iki günde okur. Demek ki bu heyet dosyanın kapağını bile kaldırmadan bu dosya hakkında ret kararı verdi; utanç meselesidir bu. Buradaki heyet önce kendisine hakaret ediyor 'Çünkü ben talimatla geldim, bu talimatla bu dosyayı okumadan elimdeki kararı ilan ettim' diyor. Bu olacak şey değil. Yargının geldiği nokta maalesef ki bu. Yani daha adil bir karar verebileceğini düşünerek 'Heyet değişsin' diyor avukatlar ama beterin beteri geliyor. İşte, bunların hepsi tarihe geçiyor.

28 Şubat Davası tutukluları

Yine, utanç verici durumlardan bir tanesi; Çetin Doğan, Fevzi Türkeri, Yıldırım Türker, Cevat Temel Özkaynak, Erol Özkasnak… Evet, bu generaller bin gündür cezaevinde. Adli Tıp raporu net 'Yaşlılık ve hastalık durumu cezaevinde kalmalarına engeldir' diyor. Ama buna rağmen Cumhurbaşkanı af yetkisini kullanmıyor. Nerede kullanacak? Nerede kullanacak? Daha önce bu ülkede görev yapan cumhurbaşkanları rapor geldiği zaman Adli Tıp’tan 'Cezaevi koşulları uygun değildir' dediği zaman hangi suç olursa olsun o gözünü kapatıp karara bakmaksızın af yetkisini kullanıyordu. Bakıyorum, Hizbullah sanıkları için kullanılmış, çok vahim dosyalarda kullanılmış. Ne suçu var bu insanların anlamıyorum. Yani Adli Tıp’a rağmen 90 yaşına yaklaşmış bu askerleri, generalleri kin ve nefretle cezaevinde tutmak bana göre bir insanlık suçu; derhâl bu düzeltilmeli."