Dünya

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'dan Kiev'e sürpriz ziyaret; "Ukraynalılara güçlü bir güvence sinyali"

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, aralarında Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin de bulunduğu Ukraynalı yetkililere ABD'nin desteğinin süreceğine dair güvence verecek ve Ukrayna'nın geleceğine odaklanan bir konuşma yapacak

14 Mayıs 2024 11:06

T24 Dış Haberler

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kongre'nin geçen ay Ukrayna için uzun süredir ertelenen 61 milyar dolarlık askerî yardım paketini kabul etmesinin ardından ilk kez Kiev'e sürpriz bir ziyarette bulundu. 

Daha önce açıklanmayan ziyaret kapsamında Blinken, bu sabah trenle Kiev'e ulaştı. Adının açıklanmaması koşuluyla Reuters'a konuşan ABD'li bir yetkili, "çok zor bir dönemde oldukları aşikâr olan Ukraynalılara güçlü bir güvence sinyali göndermeyi" umduğunu söyledi. Kiev, kuzeydoğu sınırındaki ağır Rus bombardımanını savuşturmaya çalışıyor. 

Yetkili, "Bakan'ın buradaki misyonu, ek yardımımızın savunmalarını güçlendirmeye yardımcı olacak ve savaş alanında inisiyatifi giderek daha fazla geri almalarını sağlayacak bir şekilde nasıl yürütüleceğini konuşmaktır" dedi. Ayrıca topçuların, 'ATACMS' olarak bilinen uzun menzilli füzelerin ve Başkan Joe Biden tarafından 24 Nisan'da onaylanan hava savunma önleyicilerinin Ukrayna güçlerine ulaşmaya başladığını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Ukrayna Demiryolları'na ait bir trenle
Kiev'e seyahat ederken çalışıyor

Zelenski ile de görüşecek

Reuters'ın aktardığına göre; ABD Dışişleri Bakanı Blinken, aralarında Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin de bulunduğu Ukraynalı yetkililere ABD'nin desteğinin süreceğine dair güvence verecek ve Ukrayna'nın geleceğine odaklanan bir konuşma yapacak.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Washington'un Ukrayna'nın dezavantajını tersine çevirmesine yardımcı olmak için bu ülkeye silah "teslimatının temposunu" hızlandırmaya çalıştığını söylemişti. 

"Gecikme Ukrayna'yı bir çukura soktu ve biz de bu çukurdan mümkün olduğunca hızlı bir şekilde çıkmalarına yardımcı olmaya çalışıyoruz" diyen Sullivan, yeni bir silah paketinin bu hafta açıklanacağını da sözlerine eklemişti.